Kemi

Kemi beskæftiger sig med emner som fedtstoffer, kulhydrater, proteiner og enzymer, katalytiske processer og deres kinetik, medicinalkemi, syre-basekemi, tilsætningsstoffer og moderne teknologi til strukturopklaring af molekyler. Undervisningen veksler mellem teori og eksperimenter og bliver udgivet på både C-, B- og A-niveau.

Hvad er kemi?
Alt materiale er opbygget af atomer, og når atomer bindes sammen, dannes der grundstoffer og kemiske forbindelser. Der findes i dag ca. 115 grundstoffer, der som byggesten danner millionvis af forskellige kemiske stoffer med mange forskellige egenskaber.
Mangfoldigheden illustreres måske bedst, hvis du tænker på dig selv, din mobiltelefon, den mad du spiser og på den medicin, der bruges til behandling af fx demens og hjertesygdomme.
Som kemiker udforsker og beskriver du stoffers egenskaber og betingelserne for, at disse reagerer, så der dannes nye kemiske forbindelser.
Faget er vigtigt, når du beskæftiger dig med områder som bioteknologi, nanoteknologi, nye materialer, lægemidler og fødevareproduktion.
Kemi betyder meget for udviklingen af vort samfund på godt og ondt, og i kemiundervisningen får du forudsætninger for at blive bevidst om disse forhold, hvilket gerne skulle gøre dig bedre til at sætte dig ind i og tage stilling til de mange kemiske problemstillinger, der ofte debatteres i medierne.

Kemi på Holstebro Gymnasium og hf
Du arbejder bl.a. med emner som fedtstoffer, kulhydrater, proteiner og enzymer, katalytiske processer og deres kinetik, medicinalkemi, syre-basekemi, tilsætningsstoffer og moderne teknologi til strukturopklaring af molekyler.

Forskellige områder, du fx kan komme til at arbejde med:
• Medicinalkemi: Smertestillende stoffer og deres virkning – helt ned på atomniveau til binding i det aktive site i proteinet. Du fremstiller og analyserer f.eks. acetylsalicylsyre (hovedpinepille) og diskuterer betydningen og udviklingen af lægemidler for menneske og samfund.
• Vinens kemi: Organiske syrer, kulhydrater og alkoholer i vin og deres betydning for smag, aroma og holdbarhed. Du analyserer vin eksperimentelt og bestemmer sukker-, syre- og alkoholindhold.
• Naturstoffers kemi: Du udtrækker det aktive stof fra planterne og identificerer det kemiske stof, fx coffein fra the eller capsaicin fra chilipeber og diskuterer naturstoffernes bidrag til den syntetiske fremstilling af lægemidler.

kemiHolstebro

Arbejdsmetoder og talentudvikling
Undervisningen veksler mellem teori og eksperimenter, som du selv udfører i gymnasiets nye laboratorier. Du arbejder meget med dataopsamling i forbindelse med det eksperimentelle arbejde og skolen råder over et meget dyrt IR-apparat til bestemmelse af struktur for organiske forbindelser. Det eksperimentelle arbejde er vigtigt for forståelsen af kemien, og du arbejder derfor i laboratoriet ca. 1/5 af undervisningstiden.
I undervisningen vil du komme til at benytte tegne- og visualiseringsprogrammer til præsentation af molekyler, se filmklip og bruge relevante websider (Chemicalize, Drugbank).
Stoffet perspektiveres ved, at du kommer på besøg på uddannelsesinstitutioner og virksomheder, og du får mulighed for at deltage i forskellige naturvidenskabelig konkurrencer som Kemiolympiade, EUSO, ScienceTalent-konkurrencen i Sorø og i medicinalfirmaet Lundbecks Drughunterdyst.
Alle disse konkurrencer plejer Holstebro Gymnasium og hf at klare sig rigtig flot i.

På Holstebro Gymnasium og hf kan du få kemi på både C-, B- og A-niveau.
De fleste STX-elever skal have kemi på mindst C-niveau. Dette foregår i 2. g. Derudover er der mulighed for at vælge kemi på B-niveau som valgfag i 3.g.
Går du på den naturvidenskabelige studieretning med studieretningsfagene Matematik A, Fysik B, Kemi B og Biologi B, får du selvfølgelig automatisk Kemi B. Her kan du så vælge at løfte Kemi til A-niveau i 3.g.